Diatomeeënaarde informatie, Hemexcide

Diatomeeënaarde informatie, Hemexcide:

Wat is diatomeuze  of diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde is een niet giftige substantie die is gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën ook wel kiezelwieren genoemd zijn een klasse van eencellige wieren met een extern skelet van kiezel. Het skelet bestaat uit twee deksels van over elkaar sluitende schaaltjes van kiezelzuur, zij komen in zoet-, brak-, en zoutwater voor. De kiezelschaaltjes blijven na het afsterven van de cellen in het sediment bewaart. Er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten diatomeeën, de grootte varieert van 10 tot 100 micrometer. Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en ontgonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën. Deze planten bestaan al sinds de prehistorie. Diatomeeën aarde wordt in Azië al 400 jaar gebruikt om insecten in bedwang te houden.

Er zijn twee soorten Diatomeeën aarde:
  • Verhitte diatomeeënaarde is niet geschikt voor bestrijding van insecten en als voedingssupplement, omdat door de verhitting het aantal silicone kristallen is toegenomen. Deze verkopen wij dus niet.
  •  Niet verhitte diatomeeënaarde is geschikt om de schade die ontstaat door ongedierte bij de hobbydieren te beperken en is geschikt om door het eten van de dieren te doen. Het bevat niet meer dan 1-1,5% silicone kristallen.
Hemexcide 100G
Structuur van Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde kan zowel binnen als buitenshuis, in de tuin en in dierenverblijven gebruikt worden om de schade die ontstaat door alle soorten insecten, vlooien, luizen, mijten, mieren etc. zoveel mogelijk te beperken. Omdat Diatomeeënaarde een mechanische werking heeft (het gaat door de huid/schaal heen), kunnen de insecten etc. er niet resistent voor worden.

De aarde werkt slecht op insecteneitjes en poppen, het komt moeilijk door de harde schaal van insecten in dit levens stadium heen.

Diatomeeënaarde heeft veel meer effect op de larven en volwassen insecten omdat die een huid/schaal hebben van zachter weefsel.

Unieke eigenschappen van Diatomeeënaarde:

-Hoge poreusheid: tot 85% van het volume van Diatomeeënaarde is gemaakt van uiterst kleine onderling verbonden gaten en groeven.

-Hoge absorptie: Diatomeeënaarde kan tot 1X zijn eigen gewicht in vocht opnemen en dan toch nog dezelfde eigenschappen hebben als droog Diatomeeënaarde. (Droog Diatomeeënaarde werkt wel effectiever)

-Groot oppervlakte: Diatomeeënaarde deeltjes hebben een zeer onregelmatige vorm, vaak voorkomende doornige structuur en kuilachtige plekken. Diatomeeënaarde deeltjes hebben gemiddeld een doorsnede van 5 tot 20 micrometer, maar hebben een oppervlakte die vele malen groter is dan van mineralen van dezelfde grootte.

-Diatomeeënaarde vergroot de massa zonder veel gewicht toe te voegen.

Anti-ongediertemiddel bij dieren(verblijven).

Diatomeeënaarde wordt al 2 decennia gebruikt als natuurlijke ontwormer bij vee in Engeland. Voor optimaal resultaat moet Diatomeeënaarde lang genoeg verstrekt worden, zodat alle net gelegde eitjes zijn uitgekomen. De diatomeeënaarde komt nl. niet door de harde eischaal van de wormen heen. Het advies is om minimaal 60 dagen Diatomeeënaarde te verstrekken in de algemene dosis van 2% van het droge graangewicht hetgeen het dier eet.

LET OP! Geef geen Diatomeeënaarde door het voer aan kleine drachtige dieren zoals katten, cavia’s, hamsters, etc.

Diatomeeënaarde mag continue worden gegeven aan groter vee om parasieten te voorkomen en om mineralen toe te dienen, wat ook een toepassing is van Diatomeeënaarde.

Werking bij parasieten (bloedluis):

De diatomeeënaarde onttrekt door zijn structuur enorm veel vocht en heeft daarmee een enorm drogend effect op zijn omgeving.
Als je het onder de microscoop bekijkt bestaat het uit allemaal deeltjes van skeletten van de schelpdiertjes die op glassplinters lijken, dit is willekeurig van structuur (amorfe).
Te samen maakt dit dat je het kunt inzetten als natuurlijke bestrijder van luizen en andere diertjes, welke zich in vacht of verenkleed van dieren kunnen nestelen en daar vaak veel ongemak veroorzaken.
De huid van deze luizen en andere diertjes raakt beschadigd door de scherpe deeltjes en daarnaast krijgen ze een chronisch vocht tekort.

De larven worden op dezelfde wijze bestreden.Diatomeeënaarde kan ook opgelost worden in water om zo te verspuiten in de dierenverblijven. Als richtlijn geldt ongeveer 10 gram Diatomeeënaarde oplossen op 1 liter water. De Diatomeeënaarde kan dan gespoten worden in de kieren en naden van de dierenverblijven. Afhankelijk van de te gebruiken spuit en de uitbraak van de ongedierte, kan er meer of minder Diatomeeënaarde opgelost worden in het water. Na het verdampen van het water blijft de Diatomeeënaarde achter op de gespoten plekken en doet zijn werk.

Gebruik:

De diatomeeënaarde van ons eigen merk komt uit de zee bij Denemarken. Hemexcide 100G is een veel gebruikte diatomee bij pluimvee, siervogels en in allerlei omstandigheden waarbij dieren de kans lopen op parasieten en/of ter verbetering van het stalklimaat. Hieronder een drietal korte filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je diatomeeënaarde kan aanbrengen.

http://https://youtu.be/pJyXtjwxvjA

http://https://youtu.be/8VNpNciDnpg

Algemeen voor binnen en buiten:

Strooi een dunne laag daar waar ongedierte(mieren, kakkerlakken, pissebedden, etc.) zich verstopt, onder gasfornuizen, gootstenen, raam, deuropeningen, tuinpad, aarde etc. Herhaal indien nodig.

Vlooien: Bestrooi de honden en kattenkleden/dekens grondig. Diatomeeënaarde is ook zeer effectief indien het in de vacht van hond of kat wordt gewreven. Herhaal het na 3 dagen.

Luizen/Mijten: strooi de Diatomeeënaarde op de plekken waar de luizen op het dier zitten en wrijf het in. Strooi het ook op het bodemstrooisel en in legnesten, of manden.

Vliegen: Het aantal vliegen beperken is een groot probleem in schuren en stallen met dieren. Diatomeeënaarde kan in dichtgeknoopte zakdoeken gedaan worden en in de dierverblijven gehangen worden. De dieren (kippen, konijnen etc.) worden uit nieuwsgierigheid aangetrokken door de zakken en stoten er zo vaak tegenaan dat ze het poeder op zich krijgen. Als de vliegen op de dieren zitten, lopen ze dan door de Diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde kan ook vermengd worden met water en verneveld worden op plaatsen waar veel vliegen zitten.

Slakken: Diatomeeënaarde kan ook gebruikt worden om (naakt)slakken te weren. Strooi het hiervoor tussen de planten. Als de Diatomeeënaarde nat wordt, verminderd de werking. Eenmaal opgedroogd herstelt de werking weer.

Mieren: Strooi Diatomeeënaarde bij de ingang van het mieren nest. Als de mieren terug gaan hun nest in, dan nemen ze het aan hun poten mee en verspreiden het zo door het gehele nest heen.

Geurbestrijding/absorptie: Geurbestrijding en absorptie van vieze luchtjes is een van de natuurlijke functie van Diatomeeënaarde.

Voedingstoevoeging als anti-ongediertemiddel: Diatomeeënaarde wordt als voedseltoevoeging gebruikt bij: koeien, kalveren, paarden schapen, geiten, varkens, konijnen, kippen, kalkoenen, eenden, honden, katten, duiven en andere huisdieren.

Aanbevolen hoeveelheden per diersoort:

 • Vleeskoeien: 1% van het totale gewicht van het droogvoer, in graan 5%
 • Melkkoeien: 1% van het totale gewicht van het droogvoer.
 • Kalveren: 4 gram in de ochtendmelk
 • Varkens: 2% van het totale gewicht van het voedsel en strooien of spuiten op de dieren en hun omgeving
 • Paarden: 140 gram in het dagelijkse portie voer
 • Schapen: 1% van het totale gewicht van het gemalen graan
 • Geiten: 1% van het totale gewicht van het gemalen graan
 • Kippen en andere gevogelte: 5% van het totale gewicht van het voedsel en puur in het stofbad.
 • Honden: 1 eetlepel in het dagelijkse voer voor honden zwaarder dan 25 kg.
 • 1 theelepel in het dagelijkse voer voor kleine honden en puppies.
 • Katten: 1 theelepel in het dagelijkse voer.
 • Konijnen: voor de kleine en midden rassen; ¼ theelepel in het dagelijks voer. Voor de grote rassen ½ theelepel.
 • Cavia’s: ¼ theelepel in het dagelijks voer.

LET OP: Diatomeeënaarde niet aan kleine drachtige dieren, zoals poezen en cavia’s geven. Ook niet aan jonge dieren geven de werking hierop is niet klinisch getest.

Toedienen als mineralensupplement:

Het meest voor de hand liggende is dat Diatomeeënaarde de parasietenpopulatie reduceert, wat resulteert in minder stress voor het dier en een verbeterde vertering van het voedsel.

Wat is nu het minerale component in Diatomeeënaarde.

Diatomeeënaarde bevat een breed assortiment aan natuurlijke mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, fosfaten, natrium, titanium, kalium, silicium, aluminium enz. Doordat er in het graan van tegenwoordig minder mineralen zitten is Diatomeeënaarde een goede aanvulling in het voedsel.

Gegevens uit de MSDS:

Chemische beschrijving: diatomeeënaarde (kiezelaarde/SiO2)

Kleur: beige poeder

Geur: Geen

Oplosbaarheid in water: niet

PH waarde van concentraat: 4,5

Beschermende maatregelen: Draag tijdens het gebruik handschoenen, bril en een stofmasker.

Eerste hulp maatregelen:

– Bij inademing; verplaatst de betreffende persoon naar frisse lucht. Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een arts.

– Contact met de huid; was uw handen met water en zeep. Indien er irritatie ontstaat, raadpleeg een arts.

– Contact met de ogen; grondig spoelen met veel water, ook onder de oogleden. Indien de oogirritatie aanhoud, raadpleeg een arts.

– Inslikken; geen behandeling nodig.

Hemexcide 100G is in vergelijking met andere aanbieders goedkoop.  Mercator-groep importeert zelf de diatomeeënaarde en koopt dit met vele duizenden kilo’s tegelijk in. Doordat er geen tussenhandel is kan Mercator-groep de Hemexcide 100G (diatomeeënaarde tegen zeer concurrerende prijzen aanbieden. De Diatomeeënaarde van Mercator-groep is getest door de VLA (Engelse GD)  op het gebied van dodelijk vermogen bij Vogelmijt (bloedluis) in deze praktest test is onomstotelijk bewezen dat Hemexcide 100% werkt.

Als u zich afvraagt waarom onze Diatomeeënaarde veel goedkoper is dan die van onze concurrent:

 • Wij kopen in bij de bron, geen tussen handel
 • eerlijke prijzen, geen woeker winsten
 • geen grootschalige reclames of fancy verpakking
 • groot volume bij hobby dierhouders en de agrarische branche.

Let op lokale regelgeving bij koop vanuit het buitenland: check uw lokale wetten mbt het gebruik van Diatomeeënaarde.

Hemexcide 100G diatomeeënaarde emmer 10L

Hemexcide 100G diatomeeënaarde zak 25 KG

La terre de diatomeé 10L

La terre de diatomée 25kilo

La terre de Diatomée
La terre de diatomée
Kieselgur
diatomeeënaarde
Diatomaceous earth
La terre de diatomée
La terre de diatomée
Kieselgur
diatomeeënaarde
Diatomaceous earth